Geschiedenis van ´Hét Tourspel'

Juli 1977:

Bij de Familie Kerstens in Wouw onstond het idee om een waar tourspel te organiseren. Vader Jac en de zoons Jos en John waren heuse fans van hét wielerspektakel van het jaar. Ook schoonzoon/-broer Peter Pellis was een fan van de Tour. John's jeugdvriend Hans Bastiaanse werd ook bestookt met het virus en met vijf man namen zij deel aan het eerste 'Tourspel van West-Brabant'. De eerste winnaar van het eerste Tourspel is helaas niet meer terug te vinden in de geschiedenisboeken. 

De jaren vervlogen en John nam steeds meer de organisatie in handen. Alles werd in de eerste jaren handmatig bijgehouden. Lijntjes werden op A4-vellen getrokken, punten ingevuld en nageteld; een monnikenwerk, maar John had in de schoolvakanties alle tijd om alles goed bij te houden. Gelukkig kwamen er computers en het Microsoft-programma Excel was een ware verademing. John ontdekte rond de eeuwwisseling de mogelijkheden om dit porgramma te gaan gebruiken voor inmiddels 'Hét Tourspel'.

 

In het jaar 2000 verloor 'Hét Tourspel' één van zijn deelnemers van het eerst uur. Jac Kerstens overleed op 75 jarige leeftijd.  Maar zoons Jos en John bleven het spel voortzetten. Inmiddels waren schoonbroer Peter en Hans al eerder afgehaakt, maar het aantal deelnemers begon zich zoetjes aan uit te breiden.

In 2001 kende 'Hét Tourspel' inmiddels 16 deelnemers. Enkele (oud-)collega's van John werden bestookt met het Tourvirus: o.a. Coen Pijpers, Mariëlle Keijzers en Sjack van den Hout, maar ook tourfanaten uit Wouw waren van de partij: Bart & Jeanne van Wezel, Marcel & Gerda van Beek, Willy & Adrie Poldermans en André Maas. Maar ook Jos zijn buurmannen Hans Cox en Corné Lodiers gingen meespelen. John had inmiddels een alter ego aangenomen. Tijdens de tourweken, en enkele weken daarvoor, gaat John inmiddels al weer een jaar of 16 door het leven als Felix Levitan, de befaamde Directeur Sportif van La Grande Boucle uit het verleden. Ook de befaamde Tourjournaals deden hun intrede.

In 2002 verschenen tijdens de Tour nog 4 Tourjournaals, maar 'Hét Tourspel' kreeg steeds meer naam in West-Brabant. Er kwamen meer en meer Tourjournaals en ook meer deelnemers. In 2003 al 7 tourjournaals en 20 deelnemers. Onder andere, Nico van de Klundert, Marc Almekinders, Linda Prop, Ton de Graaf en Wilfred Luijckx gingen een greep doen naar de macht om de eeuwige roem te pakken. In 2005 deden zelfs even enkele Belgen mee, maar die verdwenen toch al weer snel van het strijdtoneel, want tussen het West-Brabantse geweld konden zij geen potten breken.  

 

In 2006 was het deelnemersaantal inmiddels opgelopen naar 30. ´Felix´ was inmiddels aardig ingewijd bij ODIO en ook daar zaten diverse ´amies de velo´: bijna de hele familie Withagen: Roger, Tommie en Ronald. Maar ook Peter de Wilde en Erik Theuns ((ex-)collega's van Felix)  ging een gokje wagen. Jos wist Henk van Splunter in Hèrel ook over te halen. En zo ging het maar door. In 2007 35 deelnemers; nog enkele ODIO-fanaten erbij, maar ook uit omgelegen dorpen stroomden de deelnemers toe. In 2009 was het deelnemersaantal explosief gestegen: 70 deelnemers. Normaal hadden dat er 71 geweest, maar Adrie Poldermans, die toch al zo'n 8 jaar had meegedaan was niet meer bij machte om nog mee te spelen. Adrie overleed een maandje na de Tour van 2009.

In 2010 en 2011 verbeterde Felix het spel verder. Hadden we daarvoor te maken met de strijd om de gele trui (Algemeen Klassement), de weekend- en midweekprijzen. Deze laatste werden ingeruild en er ontstond een heus bergklassement, tijdrittenklassement en de strijd om de groene trui. De strijd om de gele trui en de eeuwige roem bleef uiteraard bestaan. 

2010 werd trouwens een geweldig Tourjaar. Felix had maanden onderhandeld met Tourdirecteur Christian Prudhomme om La Grande Boucle door Felix' zijn achtertuin te laten rijden. En zo gezegd, zo geschiedde. Op 4 juli 2010 was het zover. Tussen een haag van mensen (ca. 50.000 mensen tussen Hoogerheide en Putte) kwam de tourkaravaan, speciaal voor Felix en ook een beetje voor Jan Janssen, over de Putseweg. Met een grote vriendenschare was Felix present langs de kant van de weg. Zelfs een interview bij Omroep Brabant viel Felix en hoffotograaf Marc van Loon ten deel.

 

In 2011 werd het 'Het tourspel' wederom geconfronteerd met die vreselijke ziekte. Bart van Wezel, die in de vorige eeuw al deelnemer was, was te ziek en te zwak om nog mee te doen aan 'Het Tourspel van West-Brabant'.  Op 13 augustus van dat jaar verloor Bart de strijd tegen kanker, hoe positief Bart ook altijd gebleven was.

 

In 2012, braken we een record; nog nooit hadden zich zoveel deelnemers ingeschreven om mee te dingen naar 'De winnaar van hét Tourspel van West-Brabant'. Eén van Felix' grootste vrienden: Marc van Loon had al enkele jaren aangeboden om het Excel-telprogramma onder de loep te nemen. Marc liet in 2012 Felix niet in de steek en zo geschiedde. Voor de 87 deelenemers was het nu een koud kunstje om de tellijsten eenvoudig en snel voor elkaar te hebben zodat het inmiddels dagelijkse Tourjournaal in ieders mailbox gedropt kon worden.

 

2013 leek een zwaar jaar te worden voor het wielrennen. Lance Armstrong viel van zijn sokkel en raakte al zijn tourzeges kwijt. Maar de Tour van 2013 zorgde voor een revival. Prachtige koers; de Nederlandse renners Bau en Lau lieten zich van voren zien. Echter, tegen Chris Froome was niemand opgewassen.

 

In 2014 beleefden we weer een primeur in Hét Tourspel.: De 1e vrouwelijk winnaar. Diana de Vos, tot 2014 meespelend in de Olympische gedachte, vond het goed geweest. Zij pakte de volle winst en liet alles en iedereen achter zich.

 

In 2015 was Nederland weer gastheer van La Grande Bouclé. In Utrecht begon het wielerfestijn. Superweer en een super entourage. In ons spel was Coen Pijpers heer en meester.

 

In 2016 kreeg Felix vlak voor de tourstart een heus interview in De Zuidwestkrant. Journalist Richard van Stel was naar Ossendrecht afgereisd om Felix het vuur aan de schenen te leggen. Het werd een geweldig interview en een mooi Tourjaar en niemand minder dan Roger Withagen wist op de laatste dag de gele trui te pakken.

 

In 2016 overleed deelnemer Rinus Konings nadat hij enkele jaren een trouwe deelnemer was.

 

In februari 2017 werden we opgeschrikt door het overlijden van Felix' broer en deelnemer van het eerste uur in 1977: Jos Kerstens.

Op veel te jonge leeftijd moesten we afscheid nemen van mijn broer en goede vriend Jos..... Ongelooflijk!!

 

Dit hakte er bij Felix verschrikkelijk in en mede hierdoor had hij het besluit genomen in 2017 geen Tourspel van West-Brabant te organiseren.  Felix ging wel samen met garçonneke de Tour van dichtbij beleven in de Alpen, een goede therapie om er weer bovenop te komen. 

 

Het is 2018, Felix is weer opgekrabbeld en we gaan weer gewoon verder gaan met HTVWB. Hoewel gewoon.....? Half mei bereikte Felix het trieste bericht dat Marcel van Beek, ook al vele jaren deelnemer van ons Tourspel en fel tegenstander van doping, was overleden.

Hoe verdrietig is dát!? Heel veel sterkte toegewenst voor Gerda!!

 

Ondanks dit droevige nieuws, gaat het leven ook weer verder.

Frank Dingemans haalde de kastanjes uit het voer en pakte de eeuwige roem met de winst in Hét Tourspel 2018.

 

In 2019 was Felix niet in de gelegenheid om Hét Tourspel te organiseren. De 40e editie moest met een jaar uitgesteld worden. Wel waren Felix, Garçonneke and friends aanwezig bij La Grande Boucle.

Ze stonden te wachten op de col naar Tignes. Wat nog nooit gebeurd was, gebeurde nu wel. De Touretappe werd geneutraliseerd vanwege de weersomstandigheden; hevige regen, sneeuw en hagel zorgden voor grote modderstroom uit de bergen.

Aangerukte bulldozers konden het tij niet keren. Felix, Garçonneke and friends stonden voor niks te wachten op de 26e juli 2019.... Gelukkig konden we de dag erna, de rit naar Val Thorens nog wel van de karavaan genieten, hoewel die etappe ook sterk was gedevalueerd doordat die was ingekort tot 60 kilometer.

  

In het najaar van 2019 verloor Frank Dingemans de strijd tegen die klote ziekte: kanker. Veel te vroeg moesten we van Frank afscheid nemen.

En weer gaat het leven door.... 

 

In 2020 was het dan zover; Corona had toegeslagen en de vraag was maar of er toch een Tour gereden zou worden. In juli was het: "Pas d'aller". In de nazomer kwam het er dan toch van. Op 29 augustus begon de 107e Tour en speelden wij de 40e editie van Hét Tourspel.

Winnaar werd de Wouwse goaltjesdief Ruben Maas. In Frankrijk waren de bloemen voor Tadej Pogacar

 

In 2021 werd gestart in Brest en was daar Mathieu van der Poel die het geel pakte voor zijn opa Raymond Poulidor. Cees van Oers wist toen HTVWB op zijn naam te schrijven.

 

In 2022 was er loon naar werken voor Jumbo-Visma, met een sterk collectief kregen zij Tadej Pogacar klein. Jonas Vingegaard was Jumbo's sterkste troef.  Hennie van der Lee wist sinds 2011 de winst in HTVWB weer te pakken.

 

Dit jaar: 2023, gaan we weer zien wat Le Tour ons gaat brengen. We starten in ieder geval in Bilbao en zijn al snel in de Pyreneeën te vinden.

  

Felix hoopt weer op een de nodige deelnemers die zich gaan mengen om de titel : Kenner van De Tour om in het rijtje van De Eeuwige roem te komen!!!

         

'Felix Levitan'